In blogtippek

BLOGTIPP: Melyik blogszolgáltatót válasszuk?

Elég régen jelentkeztünk már bármilyen érdemleges bejegyzéssel is. Kérlek nézzétek el nekünk, mindenki kicsit lehangolódott a vírushelyzet miatt, az ihletünk is elveszett és a motivációnk is valahol a béka feneke alá került. Viszont most újra itt vagyunk! Heti egy cikket tervezünk az oldalra, a facebook csoportunkba pedig heti három érdekes témával fogunk titeket szórakoztatni (a hirdetéseitek mellett) és mindemellett az instagramon is próbálunk aktívkodni.


A mai témánk a facebook csoportunkba a #SegítőSzerda címet viseli, ami magától értetődik, hogy a segítségre fog rámenni. Megpróbálunk mindig valami újjal érkezni, de ez nem mindig bejegyzés formájában fog megvalósulni, viszont igyekszünk.

Szóval most a cafeblog és a blog.hu szolgáltatónál lévő bloggerek vannak gondban, ugyanis, ha jól tudom, mindkettő meg fog szűnni, vagyis a cafeblog biztosan, a blog.hu inkább csak hadilábon áll. Mindenki nagyban keresi a megfelelő tárhelyet és szolgáltatót magának, amiben szeretnénk egy minimális segítséget nyújtani.

Mit válassz és miért? Mi az előnye a wordpressnek vagy a bloggernek?

Wordpress

A 2003-ban indult WordPress egy nyílt forráskódú szoftver, amely tökéletes lehet a blogunk tárhelyének. Ez egy tartalomkezelő rendszer (CMS), amely megkönnyíti a tartalom létrehozását, szerkesztését és online közzétételét. Remek funkciókkal, gyönyörű dizájnnal rendelkezik és ha a wordpress.com-on megvesszük a domainünk, akkor hatalmas szabadságot kapunk dizájn téren és sok minden másban is. 

Személy szerint nem ajánlom a wordpress.com oldalát, inkább egy magyar hostingot (pl. én a rackhost.hu oldal szolgáltatásait használom) preferálnék és úgy olcsóbban kijövünk és a support is magyar, tehát ha elakadunk, akkor könnyen kérhetünk segítséget.

Mi a jó wordpressben?
 • A platform kezdőbarát és könnyen megtanulható, különösen, ha valami egyszerűhöz (pl. bloghoz) használjuk azt.
 • Több ezer testreszabási lehetőség van beépülő modulok és témák formájában, amelyek lehetővé teszik, hogy különlegesebben nézzen ki a webhely.
 • Ha pedig értünk a kódoláshoz, teljes mértékben szabad kezet kapunk.
 • SEO szempontjából is remek megoldás.
 • Rengeteg bővítmény érhető el hozzá (SEO, Google Analytics, Google AdSense, többféle szerkesztő, spamszűrő, áttekinthető napi/heti/évi statisztika és még sorolhatnám)
Mi az, ami nem jó a wordpressben?
 • A WordPress webhely elindítása (a wordpress.com oldalon) általában "kis" pénzbeli befektetést igényel. Valójában megtalálható ingyenesen is, de nem javasolnám azt, ha komolyak a szándékaink.
 • Több időbe telik a kezelése és fenntartása.
 • Saját magadnak kell frissíteni a pluginokat és magát a wordpresst is.
Leginkább úgy érdemes wordpressbe fogni, ahogy fentebb is írtam. Keresünk egy magyar hosting oldalt (nethely, rackhost, mhostingwebhely stb.) és kiválasztjuk a blogunknak megfelelőt méretileg, árban és természetesen ne felejtsük el a véleményeket is megnézni az adott hosting oldalról.

Blogger (azaz a blogspot)

A Blogger legnagyobb előnye, hogy teljesen ingyenes csak ugye megkapod a "blogspot.com" aldomaint a blogod neve után! A blogger.com a Google tulajdonában van 2003 óta és nagyon egyszerű a kezelése, elég egy domaint venni hozzá, összekötni azt a bloggerrel és máris meg van a blogunk szentélye.

Mi a jó bloggerben?
 • Egyszerűen lehet oldalt létrehozni
 • Könnyen kezelhető
 • A Google üzemelteti, így nincs telepítési probléma
 • Nem kell aggódni a szoftverfrissítések miatt
 • Egyszerűen be lehet állítani, hogy a bloggal pénzt tudja szerezni (AdSense, Adwords)
Mi az, ami nem jó a bloggerben?
 • A Google bármikor felfüggesztheti a blogodat vagy akár teljesen megszüntetheti a Blogger szolgáltatását.
 • Az .xml téma elég nehézkes és sok egyforma dizájnú blog létezik
 • Rengeteg cím van lefoglalva
Bevallom én az előző újítás óta teljesen kezelhetetlennek találom a blogspotot. Nekem a régi stlusa és egyszerűsége sokkal, de sokkal jobban tetszett. A témákat is könnyebben lehetett váltani, az eszköztár is nagyon fura lett, keresem mi hol található. Egyszóval nem tetszik. Kérem vissza a régit.

Hogy melyik a jobb?

Ha wordpresset választod, akkor teljes mértékben a sajátod a blogod. Ha pedig a bloggert választod és a google megszűnne, akkor az is elveszne, akár a blog.hu vagy cafeblog esetében. Ezért szerintem a wordpress a jobb választás, de a kezdőknek egy ideig a blogger, majd ha több lesz a blog, mint egy hobbi, akkor jöhet a wordpress.

Természetesen vannak még más helyek, ahol blogolhatunk, például a tumblr vagy most már a weheartit.com oldalán is közzé tehetünk cikkeket. Emellett ott van a történetes lapoknak a wattpad vagy a mindenes és kezdőknek a gportál, ami bár kissé elhagyatott, mégis ad egy kezdő löketet, ha döntéskételenek vagyunk. Ezekről is szeretnénk írni a későbbiekben.

Ti hol szerettek írni, melyik blogmotort választottátok? Mondjátok el a véleményeteket róla, róluk.

(képforrás: x)

Related Articles

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése