In blogtippek

BLOGTIPPEK - Tippek íróknak - PárbeszédKedves Olvasók!

Folytatjuk a #BLOGTIPP rovatunkat, amelyben igyekszünk segítséget adni a Bloggereknek, amelyek hasznosak lehetnek a továbbiakban.

Előzőleg már olvashattatok arról, Hogyan kezdjünk bele egy történetbe? című posztunkat. Ebben leírtuk milyen főbb szempontok szükségesek ahhoz, hogy eltervezzük a történetünket, illetve mik azok a támpontok, amire figyelhet egy alkotó.
Most egy picit belemélyedünk az írás rejtelmeibe. A párbeszéd nagyon fontos részét képezi a könyvnek, hiszen ezekből sokat megtudunk a szereplőkről. Főképp, amit kimondanak a szereplők és a nonverbális jelek is hozzátartoznak.

A párbeszédek írásánál több dologra is oda kell figyelni, hogy az nyelvtanilag is helyes képet adjon. Ugyanakkor a közlést felülírhatja a nonverbális leírás. Tehát amit kimond a szereplő, azt nem biztos, hogy teljesen úgy is gondolja.

Főbb szempontok:

 • A párbeszédet mindig gondolatjellel kezdjük. Ha egy új karakter szólal meg, akkor az ő mondatát már új sorba írjuk, szintén gondolatjellel. 
 • Figyeljünk arra, hogy le legyen túlírt, az információ megfelelően legyen adagolva illetve hiteles legyen a mondat. Persze, ha egy hosszabb monológot is írhatunk, akkor is érdemes végig gondolni a korábban leírt szempontokat.
 • Több szereplő beszélgetésénél szőjük bele a nevüket, hogy tudjuk kiről van szó, illetve kihez szól épp az adott karakter. Így tehetünk a nonverbális leírás esetén is. 
 • Szereplők tulajdonságai, kinézete alapján is könnyebbnek tűnhet majd a párbeszéd.
 • A narráció előtt (pl.: mondta, szólalt meg, kérdezte stb) szavak elé nem teszünk pontot. Felkiáltójelet és kérdőjelet azonban igen. Lássunk egy példát:  
   – Hazamegyek - mondta Katalin.
   – Hazamegyünk? - kérdezte Katalin. 
   Ha a szövegkörnyezet követi a párbeszédet, már az nagy betűvel, új mondatként folytatjuk.
   – Gondolom, ezt most szeretnéd visszakapni. – Amikor odalökte az ékszert az éjjeliszekrény tetejére, az a fára esve megcsendült, pördült egyet, majd legurult a padlóra. 
  A narráció beékelődhet egy párbeszéd mondatába, ekkor így nézhet ki egy mondat helyesen.
  – Bocs – mondtam Daxnek –, de nem vagyok az eseted.  
  Ilyenkor a narráció után sincs pont, a gondolatjel után pedig vesszőt teszünk. Azonban, ha leakarjuk zárni a narrációt, úgy a közlés folytatása már nagybetűvel, új mondat lesz.
 • Figyelni kell arra is, hogy például milyen korú és nemű személyek szólalnak meg, hiszen egy idős és egy fiatal is másképp fejezi ki magát. 
 • Tipp, hogy korábbi írásaink újraolvasása segíthet a párbeszédek megírásában.
  Egy átlagos nap alkalmával az utcán, étteremben, boltban is megfigyelhetjük az embereket, hogyan kommunikálnak egymással, itt értem a nonverbális jeleket is.
 • Végezetül érdemes inspirálódni kedvenc könyveinkből, köteteinkből vagy megnézni egy filmet, sorozatot, ahol láthatjuk a szereplőket is.
Reméljük tudtunk egy kicsit segíteni és továbbra is szívesen olvassátok majd a blogunkat, ahol igyekszünk mindig hasznos tippeket adni Nektek. 
forrás: Varga Bea - A siker tintája 

Related Articles

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése